Ermenek- Sarıveliler- Başyayla
Taşeli Yöremizin yeni yayınlanan ANIT niteliğindeki kitabı kapışıldı.
Taşeli (Orta Toroslar ) Yöresinin geçmişten bu güne, hatta geleceğe akıp giden yaşantısı, kültürü, olayları ve eserleriyle yönetim belgeleri hakkında ayrıntılı bilgiler veren, Türk Milletinin binlerce yıllık geçmişi ve kurulan Ulu Devletlerini bize ve gelecek kuşaklara taşımayı amaçlamış olan “Orta Toroslardan Yükselen Ses” isimli kitap yayınlandı. Kısa süre içinde kapışılan ve toplu satın alımlarla ilk baskısı hemen tükenen kitap okuyucudan büyük beğeni aldı.
Bu Anıt kitap, yöremizin yaşayan efsane eğitimcisi, araştırmacı yazar-şair, Karaca Oğlan araştırması ödüllü hizmet öncüsü, gönül, sevgi ve hoşgörü timsali Sayın Mustafa ERTAŞ hocamızın uzun yıllara uzanan titiz ve ayrıntılı araştırmaları, arşiv incelemesi, derleme ve tespitlerine dayanan yöre insanlarına adanmış bir kültür hazinesi olarak sunulmuş bir eser dir. Kitabın basımı ve kalitesi için verilen mücadele de ayrı bir çabayı gerektirdiği kesindir. Taşeli yöresinin her evinde bulunması gereken bu eserin ilk basımı toplu alımlar ve bireysel alımlarla kısa sürede tükenmiş olup, satın alma istekleri karşılanamamaktadır. Emeğe saygı ilkesi gereği başta kitabın yazarı Sayın Mustafa ERTAŞ üstadımız ile kâr amacı gütmeden maliyetine verilmiş olan kitabın basılması ve dağıtılmasına kadar her aşamada katkıda bulunmuş olan herkesi kutluyoruz ve benzer çalışmalar için özendirici ve cesaretlendirici olmasını diliyoruz.
Böyle bir eserin, Taşeli insanı ve özellikle gençlerine ulaştırılması ve doğdukları topraklarla ilgili bilgileri edinmeleri ayrı bir öneme taşımaktadır. Gençlerimizin eğitimine, burs veren veya muhtelif konularda maddi-manevi katkı sağlayanlar, Hak-İş Konfederasyonu genel Başkanı, kültür pınarı, Mahmut ARSLAN, Beye, dünya Türkmenleri Birliği Başkanı Selahattin BAYSAL Beye, dernek, vakıf, kurum, kuruluş ve bizzat varlıklı kişilerin bu Milli ve İnsani boyutlu uygulamalarını mutlulukla takip ettiğimizi, başta hayırsever KELEŞOĞLU camiası, ERÇEV ve Ermenek Dernekleri olmak üzere tüm hayırseverlere saygılarımızı ve şükranlarımızı sunuyoruz.
Bilindiği üzere, insanların görev ve sorumluluklarının hayat boyu devam edeceği alanlar şöyle sıralanır. 1. Doğduğu topraklar ve bu topraklar üzerinde yaşayan insanlar (aile, komşular, akrabaları ve tüm hemşehrileri), 2. Milleti ve Devleti, 3. Tüm insanlık. Bu alanlarda yapılacak hizmetlerin ve harcanacak emeklerin bedelle ölçülmesi, sınırlarının çizilmesi veya alanlarının sınırlandırılması mümkün değildir.ABD araştırmacıların eserlerine mucit Edison’un bini aşan buluşu olduğu, bu icatların maddi değerinin ülkenin bir yıllık gelirinin üzerinde olacağı vurgulanmış ve sonuç olarak “ bir ülkede (Millet ), insanların devletten veya toplumdan aldıklarının üzerinde fazla katkı sağlayanların ne kadar çok olursa, o ülkenin hızlı kalkınması ve yüksek refah seviyesine yükselmesi mümkün olur “ şeklinde değerlendirme yapılmıştır.
Bu harika kitabın daha çok Taşeli insanı ve gençlerine ulaştırılabilmesi için maddi ve teknik imkânları bulunan vakıf, dernek, kurum , kuruluş ve bizzat hayırseverlerin kitabın ilave ikinci baskısının yapılması konusunda maddi-manevi katkı sağlamasını, teşvik edici ve özendirici olmalarını saygı ile diliyoruz.
Kitap konusunda farkındalık yaratılması için, görüşleri kapsayan ve yerel basında yayınlanan haberi e-mail adresleriyle bir kez daha yayınlıyoruz.
Derleyen : Av. Naci SÖZEN, 25.10.2020, ANKARA
ORTA TOROSLARDAN
YÜKSELEN SES
Ermenek-Sarıveliler-Başyayla
Uzun süreden beri beklenilen, Türk kavmi,
Türk Devletleri ile yabancı devletler hakkında önemli bilgiler sunan. yöremiz
Taşeli’ni içtenlikle ilgilendiren kaynaklara, padişah fermanlarına ve Osmanlı
Arşiv Kayıtlarına dayanan boyu:28cm. En: 19.5 cm büyük boy kitap gazetemiz
yazarı Mustafa ERTAŞ tarafından yayınlandı.
Kitapta bugüne kadar
bilmediğimiz öyle sevindirici bilgiler var ki, okuyunca bize de hak
vereceksiniz. Bu önemli bilgilerden kısa kısa birkaç örnek sunuyoruz.
“Atatürk’ün
annesi Zübeyde Hanım’ın soy kütüğü: Ermenek’te “ CELAL” mahallesine dayanıyor, diye
kaynaklar vererek yazılırken, Anayasa Mahkemesi Başkanı
Yekta Güngör ÖZDEN de “ZÜBEYDE HANIM’ın memleketi ERMENEK’
ten, güzel bez torbalar içinde getirilen toprak ANIT KABİRDE ATATÜRK
‘ün mezarına kondu” diye yazar. ( Kaynak: Sözcü Gazetesi,
7 ve 8 Mart 2019 Yekta Güngör ÖZDEN )
“KARAMAN OĞULLARI’ nın İLK BAŞKENTİ ERMENEK’ tir.” Kaynaklar verilerek bilgiler sunulur.
“Türk Dili ve
Türkçeyi, Arapça, Farsça dillerinin boyunduruğundan kurtaran Türkçeyi
resmi devlet dili ilan eden Karamanoğlu Mehmet Bey’dir. (13 Mayıs 1277)
Karamanoğullarının
Bayrağı şimdiye kadar yazıldığı gibi (Yeşil) değil (Kırmızı-Beyaz-Oval)
bir bayrak olduğunu Konya’da gören İspanyol Gezgin Tarihçi
Fransisken Papazın kitabından öğreniyoruz, diye bilgiler sunulur. Türkiye’de
1934 yılı elektriğe kavuşan üç ilçeden birisi de Ermenek’tir.
Karacaoğlan’ın şiirleri Türkiye de ilk olarak Sarıveliler, Ermenek,
Başyayla ile Barçın Yaylası’ndan Müfettiş Ali Rıza Yalgın (Yalkın)
tarafından derlenerek Konya’da ilk defa “BABALIK” gazetesinde
yayınlanmıştır. Karacaoğlan’ın mezarı ve mezar taşı da Sarıveliler’deki (Ulu
Cami’nin) haziresinde bulunmuştur.
Akdeniz kıyılarında kışlayan (Türkmenler) Yörüklerin yüzyıllardır Barçın Yaylasında yaşadıklarını, yaşamlarını
sürülerini ilk defa “Orta Toroslardan
Yükselen Ses Ermenek-Sarıveliler-Başyayla” eserinde yer almıştır.
Prof. Dr. Tahsin KESİCİ “bu güzel haberler,
Ermenek’in FİRAN Kalesi’nden daha çok önemlidir” der.
Ayrıca mühendis Atilla AÇIKBAŞ, Av. Adnan
AÇIKBAŞ ve enişteleri Aybars ÖZER “Ermenek’i başkent yapsalar bile, bu ilginç
haberler kadar önemli olamaz” derler.
Av. Naci
SÖZEN ( Emekli Kıdemli Albay ) da, bu değerli eser için, “Türk
kavmi, Türk Devletleri ve günümüz Türk dünyasını ilgilendiren, yabancı
devletler hakkında önemli bilgiler sunan, özellikle Taşeli’nin dünü, bu günü ve geleceğine ışık
sunacağına inandığım bu kıymetli eserin, Ermenek,
Sarıveliler, Başyayla İlçelerinde her evde bulunmasının gerekeceğine ve yeni
yeni kapılar açacağına inanıyorum.” der.
Araştırmacı
yazar, şair Mustafa Ertaş’a bu özverili çalışmalarından dolayı teşekkür eder,
başarılarının devamını içtenlikle bekleriz.
NACİ SÖZEN (Emekli kıdemli Albay)
Hiç yorum yok:
Yorum Kuralları
Yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret, küfür, aşağılayıcı, küçük düşürücü, pornografik,
ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici,
yorumların her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluğu yorumcuya aittir.
İsimsiz yazılan yorumlar bir saat içinde sistem tarafından otomatik olarak silinir.